torstai 5. toukokuuta 2011

Sitruunan suloista

 Tiedät ehkä sen tunteen kesäkuumalla, kun jano lähentelee infernaalista mutta oikein mitään ei tee mieli? Vesi ei nappaa ja kaupan limut ja mehut ovat aivan liian ylimakeutettuja? (tai vaihtoehtoisesti täynnä erilaisia lisäaineita, mistä sinulla ei ole hajuakaan mitä ne oikeasti ovat..) Itse kärsin kyseisestä ongelmasta melkein ympäri vuoden. Jostain syystä en saa tavallista vettä kiduksistani tarpeeksi alas ja kaupan limut sun muut lisäainemömmöt eivät todellakaan nappaa. Aikaisemmin olen maustanut veteni muutamalla sitruunan tai limen viipaleella, mutta sokerinhampaan kolottaessa muistin juoneeni joskus siskoni luona hänen omatekemäänsä sitruuna-limua. Tai ehkä kyse on mehusta koska juoma ei luonnollisesti sisällä hiilihappoa lainkaan, mutta ei se itseäni ainakaan haittaa, päin vastoin.


Muistellessani tätä kielen mukanaan viemää juomaa, hyppäsin taas kerran Herra Googleen lämpimään syleilyyn. Aika nopean etsinnän jälkeen löytyikin potentiaaliselta vaikuttava ohje, ja pakkohan sitä oli testata. Muutamie kokeiluversioiden jälkeen löytyi kuin löytyikin se oma versio, ja voin kertoa; tästä ei ole enää paluuta entiseen.



(ohjeesta tulee n. 4 litraa valmista limonadia)
 
  3sitruunaa
1 l vettä
  3dl sokeria

Pese sitruunat hyvin kuumalla vedellä. Halkaise sitruunat ja purista niiden mehu kattilaan. Paloittele jäljelle jääneet sitruunat kuorineen päivineen, laita kattilaan ja mittaa joukkoon vesi ja sokeri.
Kiehauta seos, vähennä lämpöä ja anna kiehua hiljalleen 15 minuuttia. Jäähdytä (ja anna tekeytyä kylmässä seuraavaan päivään.) 
Poista kuoret, siivilöi ja pullota tiiviste. Voit laimentaa juoman jo ennen pullotusta (n. 1 osa tiivistettä + 3 osaa vettä, maun mukaan), jolloin juoma on käyttövalmista heti janon yllättäessä.

Alkuperäinen ohje löytyy täältä, itse olen hieman muunnellut määriä ja helpottanut tekoa. Alkuperäistä ohjetta noudattaen juomasta tulee aikalailla vahvempaa ja kitkerämpää, eli ihan miten itse tykkää. Tekeytymisessä en itse ainakaan huomannut eroa, ihan samalta maistui vaikka olisi pullottanut tunti kiehauttamisen jälkeen.

Mitäs pidätte? Kumpaa sorttia itse olette, veden lipittelijöitä vai valmiin limpparin nautiskelijoita? (:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti